Svartgul.se

Crespo, Goitom, Europa och Pussy

Publicerad 22 augusti 2012 21:20

Henok Goitom till AIK, så chockad har jag inte blivit sen Anja Pärson klev ut ur garderoben, inte alls med andra ord. Det var ju inte direkt en hemlighet att Goitom skulle krita på. Men vem får egentligen AIK nu då?

Meningarna går väl isär om hur den gode Henok är som spelare, den spanska andraligan är väl ingen som har jättekoll på i vårt avlånga land. Personligen baserar jag en del av mina farhågor i en intervju med Henok som gjordes av den eminenta tidningen Offside för ett par år sedan. Måste säga att min bild av Henok inte vart direkt positiv efter att ha läst den intervjun, han verkade vara lite arrogant och ha väldigt höga tankar av sig själv. Men, och detta är viktigt, denna intervju gjordes för över 6 år sedan, mycket har hänt sedan dess. Henok och jag är i samma ålder, jag vet ju hur mycket jag personligen har förändrats de senaste 6 åren, förhoppningsvis till det bättre, och jag kan bara anta att Henok också gått igenom mycket de senaste 6 åren. I intervjuer under de senaste veckorna verkar han ge ett ödmjukt intryck och han verkar dessutom genuint glad över att få komma till AIK. Och bara där ligger väl den kanske viktigaste delen i hans eventuella succé på planen. Vad jag har fått höra är Henok väldigt teknisk, bra på att suga åt sig bollar, och skicklig med båda fötterna. Ska bli väldigt intressant att se honom tillsammans med Karikari, nu när Borges fått speltid på mittfältet, för där ska väl den gode Borges få stanna?

Vad säger värvningen om Allsvenskan i stort? Hittills under säsongen har vi fått se en av norska ligans bästa spelare, Celso Borges, välja AIK. Här i dagarna kunde vi läsa att Norges skyttekung kritat på för Helsingborg, och nu Henok Goitom som enligt rapporter väljer AIK före ett konkret kontraktsförslag från Serie A. Samtidigt går Allsvenska lag bra i Europa, är det en ny era vi får se? Att UEFA:s nya kvalsystem ger svenska lag nya möjligheter att kvala in till europaspel visste vi redan, Malmö förra året och Helsingborg är ju redan klara för minst Europa League i år, men att svenska lag kan plocka profiler från norska ligan är ju tvärt emot den verklighet vi vant oss vid de senaste åren. Kort och gott känns Allsvenskan starkare än på länge, vad än soffsittande anglofiler säger.

Samtidigt lånar AIK ut ”Crespo” till ÖSK, intressant att AIK lånar ut en spelare till ett lag i samma liga, hör ju inte till vardagen, men det är likväl fullt förståligt. Crespo behöver speltid, och ÖSK behöver en anfallare. ÖSK är ju i grunden också ett lag som vill spela fotboll, och Crespo sitter ju inne på en hel del potential och har rätt attityd. Med lite matchning kan han få nytta av sin övernaturliga fysik när han förhoppningsvis lär sig löpa lite smartare samt värdera lägena, då kan han bli något extra 2013. Så det blir väl att hålla lite på ÖSK resten av året, har gärna kvar ÖSK i Allsvenskan, rolig bortamatch och hyfsat med publik. Nu när AIK spelat klart mot ÖSK så är det bara att säga lycka till.

Debatten politik på AIK läktare eskalerade ganska snabbt. Trist, för det hela började ju vad jag förstår som ett skämt. Hur det än började så slutade det med att de flesta kan konstatera att politik inom AIK är ett känsligt ämne. Även om jag själv sympatiserar en hel del med Pussy Riots aktion, och även om jag anser att kämpa för yttrandefrihet varken är ”höger” eller ”vänster” utan helt enkelt en kamp för grundläggande mänskliga rättigheter, så ser jag ju självklart hur frågan är knivig. Och även om jag personligen skulle tycka det var skitkul att man gjorde någon ”aktion” för att jävlas med ryssen, så förstår jag samtidigt hur en annan kan tycka det blir olustigt att tvingas in i ett politiskt ställningstagande bara för att man råkar stå på norra just den matchen. Kort och gott, organiserade politiska ställningstaganden är en dålig idé, fram tills den dag Tjärna bestämmer sig för att ge sig in i politiken såklart. Om man ska prata om själva matchen så är det verkligen en mardrömslottning för AIK, CSKA är ju inte bara ett bra lag, de är ju rent av favoriter att vinna hela Europa League, flera spelare av hög internationell klass, de har även ett svenskt horseface på mitten, tror det är samma kille som spelade Tommy i Pippi Långstrump.

För att summera blir det en spännande höst, flera spelare har visat en stigande form, något som även norra också gjort på senare tid. Vill avsluta med att tacka Claws för allt han gjort för AIK i allmänhet och AIK fans i synnerhet, en pionjär!

Ruterkung

Dela |
Kommentarer (0)
Logga in för att lämna en kommentar.
Tabellen
S GM–IM P
Malmö 13 25–9 30
Djurgården 12 21–10 24
AIK 12 16–9 24
Göteborg 12 20–12 21
Häcken 12 17–10 21
Hammarby 12 20–16 19
Norrköping 12 18–15 18
Elfsborg 12 16–17 17
Örebro 12 15–20 14
Östersund 12 13–18 14
Kalmar 12 10–12 13
Sirius 12 16–21 13
Sundsvall 13 15–20 10
Helsingborg 12 12–19 10
Falkenberg 12 9–21 7
Eskilstuna 12 9–23 6
Veckans matcher
 • Tisdag 25/06
  • 19:00

   AIK – Norrköping

 • Fredag 28/06
  • 18:00

   Örebro – Helsingborg

 • Lördag 29/06
  • 16:00

   Östersund – Göteborg

  • 18:00

   Falkenberg – Elfsborg

  • 23:00

   Sundsvall – Eskilstuna

 • Söndag 30/06
  • 15:00

   AIK – Malmö

  • 17:30

   Norrköping – Sirius

Startsida

Gör AIK till din startsida så håller du dig snabbt och enkelt uppdaterad med allt som händer kring AIK!

Facebook