Svartgul.se

Vattentäta skott – en krönika om ett oslagbart AIK

Publicerad 25 september 2012 12:17

Hej. Jag kallas Producenten men heter egentligen Joakim Fröberg och jag är AIK-supporter. I mitt AIK spelar vi offensiv fotboll. Vacker fotboll! Vi kommer anfallsvåg efter anfallsvåg men vi täpper också alltid till bakåt. Välkommen till mitt AIK!

Nu tänker ni att ”det där låter inte rimligt, ty ett lag som anfaller så publikfriande och kompromisslöst har också något att förlora i det defensiva arbetet” men jag vill vara vänlig och be er att inte tänka mycket längre än så. Mitt AIK är nämligen ett undantag som bekräftar regeln om ett givande och tagande. Mitt AIK tar och tar och tar. Om/när vi ger är det således en praktskandal jag ingalunda kan hantera och det utmynnar i att jag kaskadkräks obefogad kritik via Twitter, facebook och i diverse krönikeformer.

Ett ännu större fiasko är det emellertid om vi har ett motstånd som...försöker göra motstånd. Ta till exempel en målvakt som räddar bollar på ett sätt som egentligen bara vår målvakt ska kunna göra. Vilket egendomligt skämt! I de lägena skriker jag rakt ut medan jag slår mina nävar in i närmsta vägg allt jag orkar. Sen säger jag ”FAAAAN!” och efter det går jag inte vidare.

Jag skulle vilja beskriva mitt AIK lite som en naturlig blomma med utvalda plastblomsegenskaper: den doftar ljuvligt och bär naturens unika lyster men den dör eller vissnar aldrig.

Att vara supporter är inte den enklaste saken i världen. Det ska ni veta. För när det inte blir som jag tänkt mig för mitt AIK raseras hela min världsuppfattning. Det är när jag ser att mitt lag ger och inte bara tar eller när motståndarnas nummer åtta kan utföra den där nymodiga finten mycket mer funktionellt än någon av mina spelare som det verkligen brister för mig. Det är då jag undrar varför jag håller på med det här. Men det är också då jag fyller mina AIK-spelare med en enorm tändvätska, revanschlusta och framtidstro när jag helt sonika basunerar ut hur fullständigt värdelös prestationen de just levererade var.

Det hade ju vem som helst kunnat se att det där inlägget skulle komma. För att vi gjorde mål precis innan med nöd och näppe var ju ingen tillfällighet, det var ju enbart en del av planen om det eviga tagandet.

Faktum är att jag tror att min okunskap om spelet fotboll och dess komplexitet gynnar min klubb. Det finns en oförstörd vilja hos AIK:s truppmedlemmar att omvandla all nonsensrelaterad stimuli till det svarta lagets återupprättelse, klanderfria krossbollar och 4-0-vinster.

”Kräver du inte lite mycket nu?” var det någon som sa, och inte fan var det jag.

Självklart ska vi ha rätten att spy galla när vi känner för det. Så typiskt PK-maffian att resonera på så osannolikt basala grunder. Den senare meningen går inte riktigt ihop men DET ingår i mina rättigheter enligt FN-konventionen i en paragraf om att alla får vara inkonsekventa och idiotiska ibland.

AIK. AIK. AIK. Varför älskar jag dig så när du gör mig så illa? 2-2 borta mot IFK Norrköping och vi ligger därmed hela TVÅ (!) poäng bakom serieledarna med sju omgångar kvar.

Ibland kommer känslan över mig att det finnas andra lag som också vill vinna den här serien och då börjar jag hyperventilera i en papperspåse. För enligt mina beräkningar ska det vara så mycket enklare. Vi hade en bra defensiv förut och sedan adderade vi en bra offensiv genom nyförvärv. Vi drog ner Celso Borges på mittfältet och där har han hittat sigsjälv och på samma gång givit AIK en helt ny dimension i uppspel och övrig generell spelfördelning. Det säger sig självt att vi i det läget bara blir bättre och bättre enligt en envägsmodell. Skulle det vara en graf skulle jag fatta pennan och dra ett streck rakt från arkets vänstra hörn upp mot högra ovandelen. Ekvationen är sålunda minimum 2-0 varje match, hur vi än räknar, och det är därför det inte går ihop i min hjärna när det inte blir så. Det är fotboll, inte raketforskning vi håller på med.

Några slagord jag konstruerat i all enkelhet är därför:

Våga vinn! Allt framåt! Men också bakåt! Täpp alltid till! Våga vägra motståndarnas eventuella kompetens!

Nåväl. Jag tycker, trots allt, att Andreas Alm ska få en chans till. Men blir det inte vinst på onsdag hemma mot Elfsborg vill jag ha hans adamsäpple på ett fat!

Producenten

Dela |
Kommentarer (0)
Logga in för att lämna en kommentar.
Tabellen
S GM–IM P
Malmö 13 25–9 30
Djurgården 12 21–10 24
AIK 12 16–9 24
Göteborg 12 20–12 21
Häcken 12 17–10 21
Hammarby 12 20–16 19
Norrköping 12 18–15 18
Elfsborg 12 16–17 17
Örebro 12 15–20 14
Östersund 12 13–18 14
Kalmar 12 10–12 13
Sirius 12 16–21 13
Sundsvall 13 15–20 10
Helsingborg 12 12–19 10
Falkenberg 12 9–21 7
Eskilstuna 12 9–23 6
Veckans matcher
 • Tisdag 25/06
  • 19:00

   AIK – Norrköping

 • Fredag 28/06
  • 18:00

   Örebro – Helsingborg

 • Lördag 29/06
  • 16:00

   Östersund – Göteborg

  • 18:00

   Falkenberg – Elfsborg

  • 23:00

   Sundsvall – Eskilstuna

 • Söndag 30/06
  • 15:00

   AIK – Malmö

  • 17:30

   Norrköping – Sirius

Startsida

Gör AIK till din startsida så håller du dig snabbt och enkelt uppdaterad med allt som händer kring AIK!

Facebook